Weboldalunkon cookie-kat használunk a legjobb felhasználói élményért.

Rendben
Menü

A kormány a korábbi 6 pontos intézkedéscsomag után újabb támogatással segíti a gazdaság húzóágazatának számító turizmust. 2022.12.23-tól a turisztikai szolgáltatók számára is elérhető a korábban 150 milliárd forintos kerettel meghirdetett Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási program. A döntés értelmében közel 21.000 szálláshely-szolgáltató és vendéglátó-hely üzemeltető kaphat segítséget az energiaválság miatt megnövekedett rezsiköltségek mérsékléséhez.

 

A Magyar Turisztikai Ügynökség javaslata alapján a kormány a feldolgozóipari program turisztikai ágazati kiterjesztéséről döntött. A támogatási programra ezáltal mintegy 16.000 vendéglátóegység és 4.500 szálláshely jelentkezhet. A szektort érintő ismételt intézkedéscsomag jelentősen hozzájárul a turisztikai mikro-, kis- és középvállalkozások stabilitásának megőrzéséhez, valamint a munkaerő megtartásához. Az érintett vendéglátóegységeket, illetve szálláshelyeket működtető vállalkozások foglalkoztatják a két szektor munkavállalóinak 70-80%-át, mintegy 80-100 ezer főt. Megtartásuk a pályán alapvető érdeke az ágazatnak, hiszen a gazdaság húzóágazatának számító turizmus fejlődéséhez, valamint a hosszútávú stabilitáshoz elengedhetetlenül szükséges a jól képzett, nagy tapasztalattal rendelkező munkavállaló.

 

A módosítás eredményeként az érintett turisztikai mikro-, kis- és középvállalkozások 2023. január‒március számlával igazolható földgáz, villamosenergia, illetve távhő havi átlagáruk előző évi, azonos időszakához mért növekményének fedezésére igényelhetnek, maximum 50% mértékű, vissza nem térítendő, közvetlen támogatást. Ezt önállóan, vagy energiahatékonysági beruházáshoz felvett hitel önerő-támogatásával kombinálva is megtehetik, ugyanis a részvétel egyik feltétele, hogy a támogatott kkv-k energiahatékonysági beruházást hajtsanak végre legkésőbb 2024 végéig. Ezentúl szintén fontos kritérium, hogy 2023. III. negyedévének végére, tehát az ősz befejeztével a vállalkozásban foglalkoztatottak létszáma legfeljebb 10 százalékkal csökkenhet a 2022-es év azonos időszakához képest. (Forrás: www.igyutazunk.hu)

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön azonnal a legújabb pályázati lehetőségekről!

 

Feliratkozás