Weboldalunkon cookie-kat használunk a legjobb felhasználói élményért.

Rendben
Menü

2021. július 1-jétől – az építési törvény módosításával – szemléletváltás kezdődött a települések életében a településfejlesztés és településrendezés, szabályozás területén. Az új szabályozási környezet egyik célja az egyszerűsítés, vagyis az egy település = egy terv gyakorlat bevezetése. A településterv gyűjtőnevet kapott dokumentum-csomag magában foglalja a fejlesztési tervet (korábban településfejlesztési koncepció és integrált településfejlesztési stratégia), valamint a rendezési tervet (korábban településrendezési eszköz). Azon településeknek, melyek a korábbi jogszabályi előírások alapján készítették el a település fejlesztési és rendezési dokumentumait, új településtervüket legkésőbb 2027. július 1-jéig hatályba kell léptetniük.

 

További újdonság, hogy a fejlesztési és a rendezési terv, valamint ezek módosítása a főszabály szerint együtt kell, hogy készüljön, 2022. január 1-jétől az E-TÉR elnevezésű online felületen egyeztetve az eljárásban résztvevő, véleményezésre jogosult szervekkel.

 

A 2021-27 közötti Európai Uniós támogatási ciklusban az önkormányzatoknak lehetőségük lesz forráshoz jutni a fejlesztési tervük elkészítésére, TOP Plusz pályázati keretből. A fenntartható városként azonosított települések pedig (Magyarországon 61 db ilyen, a megyék által kijelölt város van) a fejlesztési tervükön túl számos egyéb stratégiai dokumentum elkészítésére kérhetnek támogatást, amennyiben a Városfejlesztési Kézikönyvnek nevezett módszertani segédlet alapján elkészítik Fenntartható Városfejlesztési Stratégiájukat (FVS) a 2027-ig tervezett városfejlesztési elképzeléseik azonosítása céljából. Az FVS-ben kitűzött célok megvalósításához szükséges településfejlesztési stratégiai dokumentumok között szerepel többek között Zöld Infrastruktúra Fejlesztési- és Fenntartási Akcióterv (ZIFFA), Integrált Települési Vízgazdálkodási Terv (ITVT), Vízkárelhárítási Terv, városi zöld finanszírozási keretrendszer, digitális akcióterv, üzleti modell, üzleti terv, Kerékpárforgalmi Hálózati Terv, Fenntartható Mobilitási Terv (SUMP), Fenntartható Energia Akcióterv (SEAP).

 

Az MSB Zrt. – számos stratégiai dokumentumtervezéssel a háta mögött – a jövőben is a települések rendelkezésére áll fejlesztési terveik, stratégiáik, továbbá az egyes fejlesztési projektek megalapozását szolgáló dokumentumaik elkészítésében.

 

 

Vadász Krisztina - vezető tanácsadó, terület- és településfejlesztési szakértő

 

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön azonnal a legújabb pályázati lehetőségekről!

 

Feliratkozás