Weboldalunkon cookie-kat használunk a legjobb felhasználói élményért.

Rendben
Menü

1.program: MUNKAHELYMEGŐRZŐ INTÉZKEDÉSEK BEMUTATÁSA

 

Gazdaságvédelmi Akcióterv: Csökkentett munkaidő, teljes munkabérrel, azaz támogatás 2020. április 16-tól a csökkentett munkaidős foglalkoztatásra

A veszélyhelyzet idején történő csökkentett munkaidős foglalkoztatásnak a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében történő támogatásáról szóló 105/2020. (IV. 10.) Korm. rendelet alapján a munkavállaló a munkáltatóval az állami foglalkoztatási szervként eljáró kormányhivatalhoz benyújtott kérelem alapján kaphat támogatást, ha a járvány miatt nehézségekkel küzdő vállalkozások leépítésének megelőzése, a munkahelyek védelme érdekében csökkentett munkaidőt alkalmaznak. A programban a munkáltató vállalja, hogy nem szünteti meg a munkavállaló munkaviszonyát, és a munkavállaló munkaidejére és egyéni fejlesztési idejére bért fizet, a munkavállaló vállalja, hogy munkát végez és az egyéni fejlesztési időben munkaadó rendelkezésére áll, az állam pedig meghatározott mértékben kompenzálja a munkavállalónak a jövedelem kiesést.

 

A támogatási időszak három hónap lehet, a munkáltatónak vállalnia kell, hogy a kérelem beadásától számítva megőrzi, a folyósítást követően pedig legalább egy hónapig fenntartja dolgozói létszámát. A programban azok a Munka törvénykönyve szerint foglalkoztatott munkavállalók vehetnek részt, akik a veszélyhelyzet kihirdetése és a kérelem benyújtása közötti időszak alatt megszakítás nélkül foglalkoztatásban álltak a munkáltatónál, akár „home office” keretében is. A munkaidő csökkentésének mértéke legalább 30 százalék, de legfeljebb 50 százalék lehet, ugyanakkor a munkaidő átlagosan napi négy óránál nem csökkenhet kevesebbre. A támogatásnál a munkavállaló havi nettó távolléti díját kell figyelembe venni, az állami támogatás pedig a kieső munkaidőre a munkaidő-csökkentés arányában számolt bér 70 százaléka lehet.

 

A támogatást a munkavállaló a munkáltatóval közösen Cégkapun keresztül kérelmezheti 2020. április 16-ától a munkavállaló foglalkoztatási helye szerint illetékes kormányhivatalnál.

 

A támogatás részleteit a https://nfsz.munka.hu/Allaskeresoknek/Lapok/ak_tamogatasok.aspx oldal tartalmazza.

 

Gazdaságvédelmi akcióterv: Támogatás a kutató-fejlesztő munkavállalók foglalkoztatásához 2020. április 15-től

A kormány a koronavírus járvány miatt létrehozott gazdaságvédelmi akciótervének egyik fontos eleme a KFI szektor magasan képzett szakembereinek munkában tartása, hiszen ez elengedhetetlen a gazdaság újraindításához: az április 15-től elérhető támogatást ezért többek között mérnökök, kutatók, informatikusok, magasan képzett szakemberek után kaphatják a vállalkozások 103/2020. (IV. 10.) Korm. rendelet alapján. A támogatás kiterjed mindazon nem költségvetési szerv munkáltatókra, ahol kutatást, fejlesztést végeznek. A kormány 40%-os bértámogatást vállal a KFI szektor munkavállalói tekintetében három hónap időtartamra, melynek maximális mértékénél a szektorban mért bruttó átlagkereset, illetve az ahhoz kapcsolódó munkáltatói járulékokat kell figyelembe venni. A támogatást a munkáltató kapja, a támogatás fejében garantálnia kell a vállalkozásnak a kérelem benyújtása előtti létszámának szinten tartását, illetve a munkavállaló legalább 3 hónapig történő továbbfoglalkoztatását. A támogatás, illetve a továbbfoglalkoztatás időtartama alatt a munkáltató a munkavállaló veszélyhelyzet kihirdetésének napja szerinti munkabérét nem csökkentheti.

 

A munkáltatónak legalább 6 hónapja működnie kell a kérelem benyújtásakor, és a támogatás iránti kérelmében be kell mutatnia a kérelmet megalapozó gazdasági körülményeit, ezeknek a veszélyhelyzettel való közvetlen és szoros összefüggését, a gazdasági nehézségek áthidalására vonatkozó eddig megtett és várható intézkedését. Továbbá a kérelemmel érintett munkavállalója ugyanezen munkaviszonya kapcsán nem részesülhet csökkentett munkaidős foglalkoztatási támogatásban, munkahelyteremtő vagy munkahelymegőrzési támogatásban.

 

A kérelmet a munkáltató a székhelye vagy telephelye szerint illetékes kormányhivatal foglalkoztatási főosztályához nyújthatja be a veszélyhelyzet időtartama alatt vagy annak megszűnését követő egy hónapon belül.

 

A támogatás részleteit a https://nfsz.munka.hu/Munkaadoknak/Lapok/ma_tamogatas.aspx oldal tartalmazza.

 

Egyoldalúan elrendelhető hosszabb munkaidőkeret

A munkaidőkeret maximális időtartamának meghosszabbítása legfeljebb a veszélyhelyzet megszüntetését követő két évig. A munkáltatók a veszélyhelyzet fennállása alatt egyoldalúan – akár a kollektív szerződéssel szemben – az eddigi maximális négy, illetve hat hónapos munkaidőkeret helyett akár huszonnégy havi munkaidőkeretet is elrendelhetnek. Így ahol a járvány miatt jelentősen lecsökkent vagy leállt a működés, a dolgozók kényszerű elbocsátása helyett a munkáltatók átszervezhetik a munkaidő felhasználását és ezzel fenn tudják tartani a foglalkoztatást. A munkavállalókat a jelenlegi leálláskor vagy csökkentett működéskor pihenőidőre vagy csökkentett munkaidőre osztják be, és amikor újraindul vagy felpörög a működés, akkor hosszabb idő áll rendelkezésre a ki nem használt munkaidő felhasználására. A munkavállalóknak így megmaradhat a munkahelye és eredeti bére is.

 

A gazdasági élet és a kormány közötti kommunikáció megkönnyítésére vállalkozói információs portál létesült a vali.ifka.hu honlapcímen.

 

Adókönnyítések, adminisztrációs egyszerűsítések:

 • 2 százalékponttal csökkent a szociális hozzájárulási adó 2020. július 1-től.
 • Az éves beszámolók és adóbevallások határidejét szeptember 30-ig kitolásra kerül.
 • Mentességet biztosítása az EKAER biztosíték alól és megteremtjük az automatikus visszafizetést.
 • Felgyorsul az ÁFA visszaigénylés (normál adózónak 75 napról 30-ra, megbízható adózónak 30-ról 20 napra).
 • Speciális fizetési könnyítési (részletfizetés, fizetési halasztás), adómérséklési lehetőségeket teremtünk az eljárások és a nyomtatványok egyszerűsítésével.
 • Az adózói minősítések (kockázatos és megbízható) tekintetében az adózót nem éri joghátrány a veszélyhelyzeti időszak esetleges mulasztásai miatt.
 • Lehetővé teszik a veszélyhelyzet alatt a betegszabadságról szóló dokumentumok (táppénz) elektronikus másolat formájában történő benyújtását.
 • Biztosításra kerül, hogy a veszélyhelyzet alatt a fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállaló biztosítási jogviszonya ne szűnjön meg.

 

 

2. program: MUNKAHELYTEREMTŐ INTÉZKEDÉSEK BEMUTATÁSA

 

Képzési és oktatási támogatások

 • Mentesülnek a kötelező nyelvvizsga alól a nyelvvizsga hiányában oklevelet nem szerzett hallgatók.
 • Szabadfelhasználású diákhitelkonstrukció indítása a felsőoktatásban (egyszeri 500 ezer forint, 0% kamat) a hallgatók megélhetési költségeinek támogatására.
 • Digitalizációs és dizájn távoktatásos képzéseket indulnak a gazdaság megújulása érdekében.
 • Egyetem fejlesztések.

Vállalkozás- és iparfejlesztés

 • A vállalatok technológiaváltását elősegítő és az energiahatékonyságukat javító támogatási programokat indítása.
 • A magyar ipar megindítása: támogatási programokat indulnak a jövő iparágaiban (pl. mesterséges intelligencia, hidrogén alapú ipar, űripar, adatgazdaság).

Beruházások támogatása

 • Egyedi hazai és külföldi beruházások támogatása annak érdekében, hogy nagyszámban jöjjenek létre magas bért fizetni képes munkahelyek.

Infrastrukturális fejlesztések elindítása

 • A gödi ipari-innovációs fejlesztési terület infrastruktúrájának javítása.
 • Lakásépítések támogatása a rozsdaövezetetkben.
 • Klímasemleges módon kerül átalakításra a Mátrai Erőmű.

Kutatásfejlesztési és innovációs programok

 • Új kutatás-fejlesztési és innovációs programokat indulnak, hogy új mérnöki munkahelyek jöjjenek létre.

 

 

3. PROGRAM: KIEMELT ÁGAZATOK MEGERŐSÍTÉSE INTÉZKEDÉSEK BEMUTATÁSA

Turizmus

 • Csökkennek a turizmust terhelő adók: A SZÉP Kártya szociális hozzájárulási adója 4%-ra csökken. A fizető-vendéglátó tevékenységet folytató magánszemély tételes átalányadója elengedésre kerül az első félévre, második félévre halasztott fizetési lehetőség. Az idegenforgalmi adót (ifa) 2020. december 31-ig felfüggesztésre kerül. Felgyorsul az ÁFA visszaigénylés a jelenlegi 30 napról 14 napra.
 • Támogatási lehetőség a szálláshelyek felújítására: Vidéki szálláshely felújítási program; Fürdő felújítási program; Nemzeti Kastély-és Várprogram
 • Célzott támogatási programok: SZÉP kártyák lejárata meghosszabbodik; a SZÉP kártya kártya keretösszeg 800 ezer forintra emelkedik. Belföldi utazást ösztönző program indul

Filmipar és dizájnipar

 • Új magyar filmek és sorozatok gyártásának támogatása.
 • Bővül a Mafilm fóti stúdió.
 • Támogatási programok a dizájnipari kis- és középvállalatok számára.
 • A dizájnipari vállalatok támogatása, hogy eredményes át tudjanak állni a koronavírushoz kapcsolódó védőfelszerelések (pl. maszkok) gyártására.
 • A MOME Design Kompetencia Központja támogatásra kerül.
 • 2021-től elindul a Kreatív Média Központ felállítása.

Egészségipar

 • A magyar egészségipari vállalatok által gyártott termékek nagyobb arányban jelennek meg a hazai egészségügyi intézményekbe
 • Létrejön az Egészségipari Innovációs Ügynökség.
 • A koronavírus elleni kutatások támogatása 2021-től.
 • Oltóanyaggyár létrehozása a Debreceni Egyetemmel együttműködve.

Élelmiszeripar és mezőgazdaság

 • Élelmiszergazdasági támogatási program indul: Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő program; Beruházási programok; Kutatás-fejlesztési és innovációs projektek indítása.
 • Adócsökkentés: munkáltatói és munkavállalói tehercsökkentés a díszkertész ágazat egy részére, a bortermelőkre, a pálinka-előállítókra és a kisüzemi sörfőzdékre június 30-ig. Digitális Agrár Rezsicsökkentési program indul.
 • Támogatás, hogy a hazai közétkeztetésben és a hazai boltokban nagyobb arányban jelenjenek meg a hazai termékek: Egységes védjegyrendszer; 2021-től élelmiszer-nyomonkövetési rendszer.
 • A kistelepülések ellátásbiztonságának erősítése.

Építőipar

 • Egyszerűsödik és racionalizálóik az építési szabályozás és intézményrendszer.
 • Hatékonyabbá válnak az építőipari folyamatok és biztosítva lesz a közberuházások okos térképen való elérése.
 • Támogatási programot indul az építőipari technológiaváltás és tudástranszferálás céljára.
 • Minőségbiztosítási oldalról is támogatásra kerül az építőipari megújulás.
 • A hazai építő alapanyagipar támogatása, hogy elterjedjen a fenntartható és modern építőalapanyagok használata.
 • Építőipari tételes költségadatbázis (ÉTKA) létrehozása és a BIMalapú tervezés bevezetésének támogatása.

Közlekedés és logisztika

 • Út- és vasútfejlesztések folytatása: ország gyorsforgalmi és főúthálózat; vasúti összeköttetés erősítése.
 • A közösségi közlekedés hazai rendszerének fejlesztése: közösségi közlekedés országos rendszere megújul; korszerű vasúti közösségi közlekedési eszközök beszerzése; megyei jogú városok közösségi közlekedési összeköttetésének fejlesztése
 • Logisztikai beruházásokat indulnak
 • Megépül a Zalaegerszegi járműipari tesztpálya (ZALAZONE) 2. üteme

 

 

4. PROGRAM: VÁLLALATOK FINANSZÍROZÁSA INTÉZKEDÉSEK BEMUTATÁSA

Támogatott hitelek

 • Közel 2.000 milliárd forint értékben kedvezményes hitelek teremtése a vállalkozások számára (több termék esetében 0,1 százalékos kamatozással)
 • Ezekhez több mint 500 milliárd forint értékben állami garanciát biztosítása. Néhány új hitel- és garanciaprogram: Széchenyi Munkahelymegtartó Hitel; Eximbank Kárenyhítő Hitelprogram; MFB Versenyképességi Hitelprogram; Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel; Garantiqa Krízis Garanciaprogram

Tőkeprogramok

 • A Széchenyi Tőkealapkezelő, a Hiventures és az Exim által kezelt alapok áthangolása a hazai vállalkozások védelmére.
 • Új alapok bevezetése: Restrukturálási Részalap (mentőöv a bajba jutott stratégiai fontosságú
 • vállalkozásoknak); Tranzakciós Részalap (vállalat és ingatlan felvásárlások belföldön és külföldön); KKV Mentő Tőkeprogram Részalap (KKV-k támogatása); Újrakezdés Részalap (új vállalkozások alapításának támogatása)

 

 5PROGRAM: CSALÁD- ÉS NYUGDÍJASVÉDELEM INTÉZKEDÉSEK BEMUTATÁSA

13. havi nyugdíj fokozatos visszavezetése

 • februárjában a nyugdíjasok a januári nyugdíj mellett további egyheti nyugdíjban részesülnek (felmenő rendszerben 2024-re elérjük a teljes plusz egyhavi nyugdíjat)

Családtámogatásokra vonatkozó könnyítések

 • GYOD-ra vonatkozó határidők meghosszabbítása
 • A tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő szülő magasabb összegű családi pótlék jogosultsága a veszélyhelyzet megszűnését követő második hónap utolsó napjáig ne szűnik meg.
 • Családi pótlékra való jogosultság a veszélyhelyzet megszűnéséig jár.
 • A nagycsaládosok autóvásárlási kedvezményére vonatkozó jogosultságot igazoló határozat a veszélyhelyzet megszűnését követő hatvanadik napon jár le.
 • Kedvezően módosulnak a nyugdíj és nyugdíjszerű ellátásban részesülőkre vonatkozó kedvezményes szabályokat és határidők.

Bölcsődei ellátás támogatása

 • Bölcsődei, óvodai ügyeletet biztosítása a veszélyhelyzet ideje alatt.
 • Az állami támogatás nem a veszélyhelyzeti létszám alapján jár, hanem a veszélyhelyzet kihirdetését megelőző nap adatai alapján.
 • Adó- és járulékkedvezmény nyújtása bölcsődék, valamint az abban foglalkoztatottak részére.

Veszélyhelyzet alatt lejáró GYES-, GYETés GYED jogosultság

 • Ha a kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt a GYED-re, a GYES-re, vagy a GYET-re való jogosultsága fennállt, az adott ellátást a veszélyhelyzet teljes időtartamára folyósíták.

Babaváró támogatás, CSOK, jelzáloghitelcsökkentés

 • Meghosszabbításra kerülnek a kedvezményekre vonatkozó igénybevételi határidők.
 • KRESZ- és nyelvvizsga
 • Meghosszabbítják a jogosultságra vonatkozó határidőket és kiterjesztik a gyermekükkel otthon maradók körére, valamint az iskolaszövetkezetek esetében biztosítják a közterhek alóli mentesülést.

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön azonnal a legújabb pályázati lehetőségekről!

 

Feliratkozás